.grid-box__item {margin-bottom: 10px;

ETIOPISK BONDE SUPPLERER MED BIAVL

De gamle afgrøder vil ikke længere gro, fordi regnen svigter, så der skal ske noget nyt, hvis Etiopiens bjergbønder skal klare sig. Derfor øges biavlen nu i området.

Tekst: Jutta Weinkouff

Derebew ser ældre ud end sine 55 år. Furerne i hans vejrbidte ansigt er venlige, men man kan se, at han har arbejdet hårdt i mange år.

Derebew og hans kone, Zebeni Ayalew, har fået otte børn, og de har knoklet for at give børnene en uddannelse.

Men bønderne mærker, at vejret forandrer sig. Derebew og hans naboer har i flere år oplevet, at de traditionelle afgrøder giver op over for klimaforandringerne, og at høstudbyttet bliver mindre og mindre.

”Før i tiden gav ærter og bønner godt udbytte, men nu går der insekter i dem, så vi næsten har opgivet at dyrke dem. Vi planter efterhånden kun de af vores gamle afgrøder, der kan klare sig uden ret meget vand, og jeg har kun et par kaffebuske tilbage”, fortæller Derebew Mekonen.

Derebew har været biavler, siden han var ganske ung, og han kender de fleste tips og tricks. Faktisk synes han næsten, at han kan tale med bierne.

I mere end 40 år har Derebew været fuldt tilfreds med sine hjemmelavede bistader; store lerkrukker med stråhatte som beskyttelse mod varme og regn.

Før i tiden fungerede de traditionelle bistader fint – der faldt god regn, der var masser af blomster, og Derebew høstede megen honning.

Men honningen var ikke af fineste kvalitet, og derfor var Derebew meget interesseret, da regeringen som led i et udviklingsfremstød i landsbyen tilbød ham at afprøve et moderne bistade.

Siden har han selv købt flere moderne bistader. De er meget lettere at arbejde med og giver honning af bedre kvalitet end de traditionelle stader. Men der mangler udstyr til at høste og forarbejde honningen.

”Det er meget lettere at høste honningen fra de nye bistader, og kvaliteten af honningen er meget bedre end fra de traditionelle bistader”, fortæller Derebew.

Og god honning er penge værd. Et kilo honning kan sælges for mellem 50 og 80 birr (mellem 16,60 og 26,60 kroner).

Derebew har givet sin viden om biavl videre til sin søn, Shemeles, som kan fortsætte biavlen i landsbyen Tedesh.

Læs mere om Derebew her

Find Nana Frolovs opskrift på honningkagehjerter med quinoa her

Giv et bistade

Ligesom du gennem Folkekirkens Nødhjælp kan give en ged til verdens fattigste, kan du også give et bistade. Du forærer dog ikke kun bistadet til en familie, men også:

  • Viden om pasning af bier
  • Træning i honningproduktion
  • Et ekstra supplement til familiens indtjening, som ikke er afhængigt af vind og vejr

Køb gaven her

Bagestjerner

Som ambassadører for ’Bag Så Det Batter!’ bidrager en række kendte bagestjerner med både opbakning og flere lækre opskrifter.
Mød dem her.

Se mere

Tøm kagedåsen

Overskuddet fra bagningen skal sendes til Folkekirkens Nødhjælp, hvis pengene skal komme verdens fattigste til gavn.
Se her, hvordan det gøres.

Se mere

Er du bageglad?

Bag til vejfesten, familiefesten eller kontoret. Find lækre opskrifter inspireret af andre madkulturer og udviklet af vores bagestjerner her. 

Se mere