.grid-box__item {margin-bottom: 10px;

Fra gadebarn til kok

Tidligere gadebørn laver mad og serverer på nogle af Cambodjas bedste restauranter. På den måde hjælper organisationen ’Friends’.

Tekst: Lise Benzon

Da Pheasom var 6 år, mistede han begge sine forældre. Den lille dreng blev overladt til sig selv og endte med at leve på gaden sammen med andre gadebørn.
Gennem en lokal organisation, der hjalp gadebørn, fik han hjælp og kom i skole. Men udsigterne til at få en uddannelse var meget ringe for en forældreløs dreng.

Ville være kok

Gennem en ven hørte han om Friends’ uddannelsescenter i Phnom Penh, og her fik han lov til at snuse til forskellige uddannelser som tømrer, gartner og frisør.
 
”Jeg fandt ud af, at det var i køkkenet, jeg befandt mig bedst. Så jeg besluttede, at jeg ville være kok,” fortæller Pheasom, der i dag er 20 år og arbejder i den populære Friends-restaurant i centrum af Phnom Penh. 
 
I løbet af en arbejdsdag kommer hans lærer af og til og kigger ham over skulderen, men eftersom Pheasom snart er udlært, er han næsten selvkørende.
 
Drømme
Den unge kokkelev drømmer om at blive en anerkendt kok på en vestlig restaurant, og chancerne er gode. Hver dag får Friends henvendelser fra restauranter, der gerne vil ansætte de unge kokke.
 
Eleverne i Friends’ restauranter får ingen løn, kun drikkepenge, som gæsterne lægger i en lille trækasse.

Som regel er kassen godt fyldt op, når dagen er omme, for langt de fleste gæster føler både, at de har fået lækker mad og en god behandling.
 
Om Friends
Målet for Friends er, som altid, at hjælpe børn og unge med uddannelse, arbejde og beskyttelse. Ikke kun gadebørn, men udsatte børn og deres familier.
Organisationen fokuserer desuden på børn i underholdningsindustrien, narkomaner, børn fra migrantfamilier og drop outs.
 
Alene sidste år havde Friends kontakt til flere end 10.000 børn og unge samt 6000 familier.
I dag gennemfører 97,3 procent af børnene en almindelig skolegang, og langt de fleste håndværksuddannede får et job.
 
”Vores unge er blevet populær arbejdskraft. For eksempel får vi næsten hver dag henvendelser fra restaurationsejere, der mangler kokke eller tjenere, ” fortæller Charlotte Arno, medarbejder hos Friends.
 
En rundspørge blandt arbejdsgiverne viser, at 70 procent af de unge stadig arbejder stabilt efter seks måneder i jobbet.

Bagestjerner

Som ambassadører for ’Bag Så Det Batter!’ bidrager en række kendte bagestjerner med både opbakning og flere lækre opskrifter.
Mød dem her.

Se mere

Tøm kagedåsen

Overskuddet fra bagningen skal sendes til Folkekirkens Nødhjælp, hvis pengene skal komme verdens fattigste til gavn.
Se her, hvordan det gøres.

Se mere

Er du bageglad?

Bag til vejfesten, familiefesten eller kontoret. Find lækre opskrifter inspireret af andre madkulturer og udviklet af vores bagestjerner her. 

Se mere