.grid-box__item {margin-bottom: 10px;

Ikke bare peanuts

Peanuts er en vigtig kilde til god ernæring, og med den rigtige vejledning kan mange dyrke dem med succes. Georgi fra Uganda viser stolt en står skål frem, hendes far har dyrket.

Tekst: Lise Benzon

Sult er en del af tilværelsen for store dele af Afrikas befolkning – for eksempel i Uganda, Etiopien og Malawi, hvor mange, i modsætning til i Danmark lever på landet, som småbønder.

Småbønderne bor i mindre landsbyer med 200-500 mennesker, hvor de dyrker små jordlodder. De fleste dyrker ernæringsfattig majs, og jorden er ofte udpint, pga. begrænset viden om bæredygtigt landbrug.

Når høsten slår fejl rammer sult derfor de fattigste familier og børnene særligt hårdt.

Peanuts som supplement

Derfor arbejder Folkekirkens Nødhjælp på at yde støtte til kurser i ernæring og dyrkning af køkkenhaver, så mange småbønder får viden om og mulighed for at supplere deres kost med sundere afgrøder.

For eksempel lærer de, at peanuts er et godt supplement til kosten – de kommer på kursus, får frø og redskaber til at dyrke sunde jordnødder.

Peanuts har ligesom frugt og grøntsager et højt indhold af antioxidanter, og er en god kilde til protein og fedt. De små nødder indeholder næsten 30 næringsstoffer.

Nogle af de vigtigste næringsstoffer er niacin, zink, jern , selen , magnesium, kalium , calcium, omega-3, omega-6 og e-vitamin. E-vitamin beskytter cellerne, hvilket i det lange løb styrker immunsystemet og dermed mindsker risikoen for at blive syg.

Læs mere

Amaranth er en anden afgrøde, som Folkekirkens Nødhjælp arbejder på at indføre i flere lande som et led i kampen mod sult.

Læs her, hvordan det forandrer liv i Etiopien

Bagestjerner

Som ambassadører for ’Bag Så Det Batter!’ bidrager en række kendte bagestjerner med både opbakning og flere lækre opskrifter.
Mød dem her.

Se mere

Tøm kagedåsen

Overskuddet fra bagningen skal sendes til Folkekirkens Nødhjælp, hvis pengene skal komme verdens fattigste til gavn.
Se her, hvordan det gøres.

Se mere

Er du bageglad?

Bag til vejfesten, familiefesten eller kontoret. Find lækre opskrifter inspireret af andre madkulturer og udviklet af vores bagestjerner her. 

Se mere