.grid-box__item {margin-bottom: 10px;

Margaritas søde brød

I weekenden bager Margarita kagebrød – semitas blanca – som hun sælger. Pengene falder på et tørt sted, for Margarita og hendes familie hører til blandt de fattigste i Honduras.

Tekst og foto: Linda Nordahl Jakobsen og Jimena Carías

Der er tændt op med brænde i den store lerovn udenfor på gårdspladsen hos Maragarita Meza.

Hun bor i en lille landsby i bjergene i Honduras og har nok at se til med fem børn og fattige kår, ligesom de fleste andre i landsbyen Chiligatoro.

Indenfor i husets lille køkken er der trængsel; bedstemor Juliana, et par af Margaritas børn, hendes søster med ni måneder gamle Rosy på ryggen og en kusine er i gang med at røre, ælte og forme de søde kagebrød.

Bageriet er del af et projekt, hvor igennem Folkekirkens Nødhjælp støtter fattige kvinder og unge piger i vestlige Honduras med bl.a. skolegang, bevidstgørelse om kvinders rettigheder og med aktiviteter, hvor de kan tjene penge.

En ekstra indtægt

”Jeg sælger kagebrødene her og i byen La Esperanza. Jeg sælger ét kagebrød for to lempiras, så jeg tjener omkring 150 lempiras (cirka 43 kr.), når vi har bagt sådan en søndag, ” siger Margarita.

Bageriet er hele familiens værk. Da kagebrødene er klar til at sætte ind, fejer Margaritas mand forkullede brændestykker og aske ud, tjekker temperaturen ved at smide en kvist med blade ind – og så sættes pladerne med kagebrød ind og bages i cirka 10 minutter.

Pengene, som Margarita tjener på kagebageriet, giver familien mulighed for at betale for medicin eller andre nødvendige ting til familien.

Bagestjerner

Som ambassadører for ’Bag Så Det Batter!’ bidrager en række kendte bagestjerner med både opbakning og flere lækre opskrifter.
Mød dem her.

Se mere

Tøm kagedåsen

Overskuddet fra bagningen skal sendes til Folkekirkens Nødhjælp, hvis pengene skal komme verdens fattigste til gavn.
Se her, hvordan det gøres.

Se mere

Er du bageglad?

Bag til vejfesten, familiefesten eller kontoret. Find lækre opskrifter inspireret af andre madkulturer og udviklet af vores bagestjerner her. 

Se mere